DOF   Dansk Orienterings-Forbund COWI Hovedsponsor: TRIMTEX

Ida Bobach – Årets Orienteringsløber 2015

Af: Michael H. Sørensen, Direktør
En nominering til Årets Sportsnavn i Danmark er ikke garanti for at blive Årets Orienteringsløber

Ida Bobach i opløbet ved VM 2015

Ida Bobach i opløbet ved VM 2015
(Foto: Helge Lang Pedersen)

Ida Bobach modtager prisen af eliteudvalgsformanden

Ida Bobach modtager prisen af eliteudvalgsformanden
(Foto: Torben Utzon)

Afstemningen om valg af Årets Orienteringsløber 2015 er afsluttet og hele 438 personer har stemt. Endnu en gang har DOFs medlemmer været på en hård opgave, når I har skullet vælge mellem udøvere, som har leveret helt enestående præstationer. Ikke overraskende stod kampen om titlen mellem vores to individuelle verdensmestre fra VM i Skotland.

Hvor offentlighedens interesse helt naturligt har været størst i forhold til Maja Alms tre fantastiske VM-guldmedaljer, har DOFs medlemmer efter al sandsynlighed også set på sæsonens øvrige præstationer. Hvor Ida fik flest stemmer i Nord, Maja i syd, så blev det afgørende, at flere medlemmer i Øst stemte på Ida.

Og uden på nogen måde at nedgøre Majas 3 guldmedaljer fra VM, så er det helt enestående, hvad Ida har bedrevet i 2015, selvom hun var plaget af skader efter VM. At vinde VM-guldet på langdistance – af mange opfattet som kongedistancen - som Ida så overbevisende gjorde i den skotske vildmark, er for mange orienteringsløbere den ultimative drøm. Ida har tidligere vundet sølv to gange på VM Mellemdistance, så for Ida var det nok en skuffelse der ”kun” at blive nr. 4 (!) i 2015. Men blot dagen efter leverede Ida en suveræn præstation, da hun på stafettens anden tur udbyggede Majas forspring fra 1 til over 4 minutter. Så selvom Ida sikkert i sine stille stunder stadig ærgrer sig over den der post 4 på mellemdistancen, så var det en historisk præstation, Ida leverede ved VM.

Ser man på resten af sæsonen, tegnes et endnu tydeligere billede af Ida som den komplette orienteringsløber. Det nordiske terræn regnes af mange som det mest krævende orienteringsterræn og Idas overbevisende sejr i World Cup afdelingen på lang distance ved Halden i Norge i starten af juni gav da også genlyd i vores nabolande. Og det er værd at bemærke, at denne sejr blev vundet mindre end 10 km i luftlinje fra det område, hvor VM på lang distance afgøres i august 2016.

I den anden ende af spektret kan vi rette blikket mod de danske mesterskaber i sprint sidst i maj måned. Ida satser ikke på sprint ved de store mesterskaber, men deltager i disciplinen, når muligheden byder sig. På den teknisk krævende bane i Roskildes historiske gader, satte Ida både Maja Alm og Emma Klingenberg til vægs, selvom det var de to sidstnævnte, der senere på året sikrede guldet i sprintstafetten ved VM.

Det er muligt, at DOFs medlemmer har skelet til Maja Alms facebook-opdateringer, hvor hun først og fremmest selvfølgelig har glædet sig over anerkendelsen af hendes egne præstationer, men også har undret sig over, at de i offentligheden er blevet vurderet højere end Idas. I hvert fald er DOF-medlemmernes stemmer således fordelt, at der er en meget tydelig opbakning til begge.

Studerer man IOFs rangliste, er der i skrivende stund dødt løb mellem de to: Ida ligger nr. 1 på ranglisten for skovdistancer, mens Maja topper sprintranglisten.

Som traditionen byder, har lykkens gudinde trukket lod blandt alle de personer, der har stemt, og derfor er der nu et gavekort til Møller Sport på vej til Bent Nielsen, OK Gorm.

Ovenstående tekst er skrevet af eliteudvalgets formand Helge Lang Pedersen, der her onsdag aften overrakte prisen til Ida i overværelse af hendes landsholdskolleger på landsholdets årlige sydsamling, der i år er henlagt til Portugal.


VM-holdet fejres ved DM Mellem
Der er flotte VM-plakater og autografer, når DOF fejrer landsholdet på lørdag.
Klubudviklingsworkshops i alle tre kredse
Motion og Foreningsliv inviterer alle interesserede til klubudviklingsworkshops
VM: Lindstrøm gør status over VM
De tre medaljer giver grund til optimisme for fremtiden, siger Lars Lindstrøm efter VM i Sverige
VM: DANSK SØLV PÅ STAFETTEN
Signe Klinting, Ida Bobach og Maja Alm vandt sølv efter en nervøs stafet i Strömstad
VM: Suveræn norsk sejr i herrestafetten VM: Håb om danske medaljer på stafetten MTBO-VM kommer til Danmark i 2019 Danmark bliver vært for VM i 2020 VM: Nordiske guldmedaljer på langdistancen VM: Fire danskere til start på langdistancen

Opslagstavlen