DOF   Dansk Orienterings-Forbund COWI Hovedsponsor: TRIMTEX

Ida Bobach – Årets Orienteringsløber 2015

Af: Michael H. Sørensen, Direktør
En nominering til Årets Sportsnavn i Danmark er ikke garanti for at blive Årets Orienteringsløber

Ida Bobach i opløbet ved VM 2015

Ida Bobach i opløbet ved VM 2015
(Foto: Helge Lang Pedersen)

Ida Bobach modtager prisen af eliteudvalgsformanden

Ida Bobach modtager prisen af eliteudvalgsformanden
(Foto: Torben Utzon)

Afstemningen om valg af Årets Orienteringsløber 2015 er afsluttet og hele 438 personer har stemt. Endnu en gang har DOFs medlemmer været på en hård opgave, når I har skullet vælge mellem udøvere, som har leveret helt enestående præstationer. Ikke overraskende stod kampen om titlen mellem vores to individuelle verdensmestre fra VM i Skotland.

Hvor offentlighedens interesse helt naturligt har været størst i forhold til Maja Alms tre fantastiske VM-guldmedaljer, har DOFs medlemmer efter al sandsynlighed også set på sæsonens øvrige præstationer. Hvor Ida fik flest stemmer i Nord, Maja i syd, så blev det afgørende, at flere medlemmer i Øst stemte på Ida.

Og uden på nogen måde at nedgøre Majas 3 guldmedaljer fra VM, så er det helt enestående, hvad Ida har bedrevet i 2015, selvom hun var plaget af skader efter VM. At vinde VM-guldet på langdistance – af mange opfattet som kongedistancen - som Ida så overbevisende gjorde i den skotske vildmark, er for mange orienteringsløbere den ultimative drøm. Ida har tidligere vundet sølv to gange på VM Mellemdistance, så for Ida var det nok en skuffelse der ”kun” at blive nr. 4 (!) i 2015. Men blot dagen efter leverede Ida en suveræn præstation, da hun på stafettens anden tur udbyggede Majas forspring fra 1 til over 4 minutter. Så selvom Ida sikkert i sine stille stunder stadig ærgrer sig over den der post 4 på mellemdistancen, så var det en historisk præstation, Ida leverede ved VM.

Ser man på resten af sæsonen, tegnes et endnu tydeligere billede af Ida som den komplette orienteringsløber. Det nordiske terræn regnes af mange som det mest krævende orienteringsterræn og Idas overbevisende sejr i World Cup afdelingen på lang distance ved Halden i Norge i starten af juni gav da også genlyd i vores nabolande. Og det er værd at bemærke, at denne sejr blev vundet mindre end 10 km i luftlinje fra det område, hvor VM på lang distance afgøres i august 2016.

I den anden ende af spektret kan vi rette blikket mod de danske mesterskaber i sprint sidst i maj måned. Ida satser ikke på sprint ved de store mesterskaber, men deltager i disciplinen, når muligheden byder sig. På den teknisk krævende bane i Roskildes historiske gader, satte Ida både Maja Alm og Emma Klingenberg til vægs, selvom det var de to sidstnævnte, der senere på året sikrede guldet i sprintstafetten ved VM.

Det er muligt, at DOFs medlemmer har skelet til Maja Alms facebook-opdateringer, hvor hun først og fremmest selvfølgelig har glædet sig over anerkendelsen af hendes egne præstationer, men også har undret sig over, at de i offentligheden er blevet vurderet højere end Idas. I hvert fald er DOF-medlemmernes stemmer således fordelt, at der er en meget tydelig opbakning til begge.

Studerer man IOFs rangliste, er der i skrivende stund dødt løb mellem de to: Ida ligger nr. 1 på ranglisten for skovdistancer, mens Maja topper sprintranglisten.

Som traditionen byder, har lykkens gudinde trukket lod blandt alle de personer, der har stemt, og derfor er der nu et gavekort til Møller Sport på vej til Bent Nielsen, OK Gorm.

Ovenstående tekst er skrevet af eliteudvalgets formand Helge Lang Pedersen, der her onsdag aften overrakte prisen til Ida i overværelse af hendes landsholdskolleger på landsholdets årlige sydsamling, der i år er henlagt til Portugal.


DOF Akademiet 2017
Årets store uddannelsesdag afvikles i Ringe lørdag d. 14. januar med masser af gode tilbud til dig og din klub
Er du ny juniorlandstræner i DOF?
Juniorlandstræner Jesper Stamp har valgt at opsige sin stilling ved årets udgang, da andre muligheder har åbnet sig uden for forbundet
Ny redaktør til Orientering
Henrik Rindom Knudsen bliver ny redaktør på magasinet Orientering
Jesper Stamp stopper som juniorlandstræner
Juniorlandstræner Jesper Stamp har fået nyt job udenfor sporten, og har derfor opsagt sin stilling i DOF
Orienteering Achievement of 2016 Repræsentantskabsmøde 2017 Plan 2017-2020 er klar til godkendelse Trænerseminaret 2016 afviklet med succes Juniorlandsholdet 2017 er udtaget Seniorlandsholdet 2017 er udtaget

Opslagstavlen

Låge nummer 8: Nordjysk 2-dages Låge nummer 7: Sjællandssprinten Anmeldelse af Klub- og Stafetsamarbejder Låge nummer 6: Divisionsfinalen Låge nummer 5: Danish Spring