Børn og unge i Dansk Orientering skal opleve sjov og udfordrende orienteringstræning og stærke sociale miljøer. De skal opleve glæde gennem udvikling af færdigheder, naturoplevelser og bevægelse, så de bliver aktive i orienteringssporten for livet – som motionister, trænere, ledere, arrangører eller eliteløbere. 

Besøg Øvelseskataloget, hvor de mange øvelser til træning af børn og unges orienteringstekniske, fysiske og sportspsykologiske færdigheder løbende bliver lagt op:

Besøg TBU Øvelseskataloget

Den grundlæggende tilgang i TBU-konceptet er, at børn og unge og deres behov skal være i centrum. Udgangspunktet for træningen, stævnerne og de sociale aktiviteter skal være, at de er til for løberne. TBU-konceptet er derfor bygget op om fem principper, der netop sætter børn og unges behov i centrum:

 • Børn og unges udvikling som orienteringsløbere foregår i et langsigtet perspektiv.
 • Børn og unges træning er tilpasset alders- og målgruppen.
 • Børn og unge træner og konkurrerer med jævnaldrende.
 • Børn og unge træner forskellige færdigheder specifikt, på de rigtige tidspunkter i deres udvikling.
 • Børn og unge deltager i stævner på lige vilkår og i konkurrenceformer, der er tilpasset aldersgruppen.

Derudover er der fem principper, der udstikker en retning for klubbens arbejde med træning af børn og unge. De fem principper kan ses som en ledestjerne for de klubber, der vil arbejde målrettet med at udvikle et stærkt børne- og ungdomsmiljø.

 • Klubben har et ugentligt træningstilbud, året rundt, målrettet børn og unge, ledet af uddannede børne- og ungdomstrænere.
 • Klubben udfordrer, giver ansvar og stiller krav til børn og unge i træningen, både sportsligt, organisatorisk og socialt.
 • Klubbens organisering omkring børne- og ungdomsmiljøet er afgørende for et velfungerende børne- og ungdomsarbejde.
 • Klubben sikrer, med en langsigtet strategi og gennem planlægning, kontinuitet i børne- og ungdomsarbejdet.
 • Klubben sørger for løbende medlemsudvikling og uddannelse af børne- og ungdomstrænere, og vidensdeling på tværs af klubber prioriteres højt.

TBU-konceptet er beskrevet med teori, anbefalinger og øvelser i bogen Træning af Børn og Unge orienteringsløbere. Målgruppen for bogen er trænere, klubledere og den reflekterede løber. Bogen findes her, hvor den både kan læses digitalt eller bestilles som fysisk eksemplar.

Har du spørgsmål til TBU, er du velkomne til at kontakte forbundets Børne- og Ungekonsulent Astrid Ank Jørgensen (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.). 

Foto: Jeppe Ruud

DOF på Facebook

Sponsorer

Trimtex
Løberen
  Silva

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF
OCAD