NORT 4 – sprintkvalifikation og – finale

| Administrator | Nyheder 2012

3 danske kvinder i top 7 i World Cup-sprint

Det blev endnu en strålende dag for de danske kvinder, der i den grad har præget og præger alle NORT 2012-konkurrencerne, og denne gang var der hele 3 af dem i top 7 – med Emma Klingenberg, Faaborg OK som den bedste, som nr 3. Hendes 3. top-3 placering ved de hidtidige 4 NORT-konkurrencer og endnu et vidnesbyrd om hendes fantastiske evner som sprinter. Hun blev dog fulgt til dørs af Maja Alm, OK HTF, der blev nr 6 og Ida Bobach, Silkeborg OK, der blev nr 7 – superflot af alle 3.

De danske damers præstationer

Ved kvalifikationen om formiddagen var det endda Ida, der vandt foran de 2 store stjerner Helena Jansson, Sverige, og Simone Niggli, Schweiz, der da også var dem der blev nr 2 og 1 i selve finalen. Ida var stabilt med helt fremme og vandt med 5 sek – og kvalifikationen er ikke blot vigtigt med henblik på at komme i finalen, men også fordi placeringen her tæller i den samlede NORT-konkurrence, hvor finalerne ”kun” giver bonus-sekunder. Maja blev nr 10 i kvalifikationen efter at være lagt noget langsomt ud, men vanen tro er hun en stærk afslutter. Emma kvalificerede sig som nr 24 – og fulgte dermed det mønster, hun har haft ved de 2 tidligere NORT-sprint afdelinger, med en beskeden kvalifikation – og så en superpræstation i finalen!!

De 3 danske kvinder var med helt fremme i denne forholdsvis enkle bysprint, og endnu en gang var det Emmas stærke spurt, der fik bragt hende op på en delt 3.plads, da hun løb på hurtigste tid i opløbet. Emma var 17 sek efter vinderen Simone Niggli, og Maja og Ida var hhv 20 og 24 sek efter, og bemærkelsesværdigt nok var Danmark eneste nation med 3 løbere i top 10 (kun Sverige og Rusland havde 2) – og det var i øvrigt de allerstørste navne og ”sædvanlige” medaljetagere, der var i top 10 hos damerne.

De danske herrer

De danske herrer fulgte også næsten det ”faste” mønster fra de hidtidige kvalifikationer, hvor Tue Lassen, Faaborg OK, og Søren Bobach, Silkeborg OK, har kvalificeret sig – men denne gang kom Rune Olsen, Tisvilde Hegn OK, dog lige med i finalen som nr 28 af de 30, og så var der lige den ”kedelige ændring”, at Tue blev diskvalificeret for et manglende klip!! Han var ellers godt tilfreds med sit løb, der ville have placeret ham som nr 11, men han måtte konstatere, at det var gået for hurtigt ved en post, hvor han hverken var blevet registreret eller havde back-up klip, selv om han helt sikkert havde været der! Ærgerligt nok – men han led så samme skæbne som Olav Lundanes, der dog først i finalen blev diskvalificeret efter at være kommet ind i 3. bedste tid, ligeledes uden registrering ved en enkelt post.

I finalen var der så en ”ny” vinder (i NORT), idet den svenske EM-vinder i sprint, Jonas Leandersson, vandt med imponerende 9 sek foran VM-vinderen i sprint, Matthias Kyburz, Schweiz, som ellers har domineret sprintkonkurrencerne ved NORT. Søren Bobach blev en beskeden nr 27, 1,03 efter vinderen, og Søren var ellers blevet nr 15 i kvalifikationen. Rune Olsen blev nr 29 i finalen. Både Søren og Rune tabte ½-1 min forholdsvis tidligt på banen.

NORT 5 – dagens jagtstart på en mellemdistance

I dag afsluttes NORT – og hermed også årets World Cup med en mellemdistance, hvor starttiderne er baseret på placeringen i den samlede NORT-konkurrence. Dvs store og komfortable føringer til Matthias Kyburz, Schweiz, der starter ud kl 13,40 – 3,21 foran Olav Lundanes og 3,33 foran Thierry Gueorgiou, Frankrig. Sidstnævnte er jo mellemdistance-kongen gennem de sidste mange år og Olav Lundanes har været årets klart stærkeste i ”almindelige” orienteringskonkurrencer. I forhold til årets World Cup er Matthias Kyburz i spidsen med 16 points foran Olav Lundanes, men med en sejr eller blot en bedre placering end Matthias Kyburz, vil Olav Lundanes kunne gå forbi – og der er næppe tvivl om, at Lundanes ærgrer sig over de manglende 45 points pga diskvalifikationen i fredagens sprint.
Ærgrer sig, gør Tue Lassen i hvert fald også! Han blev nemlig diskvalificeret i kvalifikationen og glider således helt ud af NORT-konkurrencen – og mister dermed muligheden for at få ekstra World Cup-points og forsvare (eller forbedre!) sin øjeblikkelige 16.plads. Søren Bobach starter som nr 20, 8,58 efter Matthias Kyburz.

De danske damer er pænt fremme i jagtstarten – og i World Cup

Hos damerne starter Simone Niggli, Schweiz som nr 1 kl 14,50 – 3,13 foran Helena Jansson. Ida Bobach starter som nr 4 5,41 efter og med 42 sek op til nr 3 Judith Wyder, Schweiz. Maja Alm starter som nr 11 – 7,59 efter og Emma Klingenberg som nr 16, 9,56 efter.
I World Cup-stillingen ligger Maja nr 5, Ida nr 9 og Emma nr 12.
Som sædvanlig vil der være mulighed for at følge konkurrencerne live, med gps-tracking som jo er ekstra spændende ved jagtstarter. Dette via arrangørernes hjemmeside – og jeg må desværre meddele, at jeg ikke er i stand til at få dækket dette sidste løb før tidligst søndag aften! Så der er ekstra grund til selv at følge konkurrencen live!!