Skip to main content

Orienteringens fremtid?

| Administrator | Nyheder 2005

En flot Spring Cup weekend med strålende vejr og et arrangement af høj klasse gav også plads til et par skridt fremover for formidlingen af orienteringsløb overfor tilskuere, fans og media.

En flot Spring Cup weekend med strålende vejr og et arrangement af høj klasse gav også plads til et par skridt fremover for formidlingen af orienteringsløb overfor tilskuere, fans og media.

For første gang i en stor international stafet var det nemlig muligt at følge kampen om sejren ’live’ via GPS-tracking. De 10 førende hold på sidsteturen i den åbne Herre-klasse var udstyret med en GPS-enhed og interesserede kunne således følge med i stjernernes bom, vejvalg og positioner enten på en skærm i et stort telt på stævnepladsen eller derhjemme via internettet.

TracTrac-systemet, som det kaldes, blev introduceret ved Copenhagen City Cup sidste år og blev nu brugt i en ny udgave, hvor både software og GPS-enheder er blevet udviklet og forbedret.

Stemningen i TracTrac-teltet var intens og gik helt i telt-taget, da Jesper Grooss trykkede på knappen og lod LIVE-signalet komme igennem 10 minutter efter, at det førende hold var gået ud på sidstetur. Spring Cups kompetente speakerteam med Michael Sommer og Clive Allen i spidsen fik pludselig hård konkurrence af et par hundrede ’ekspert-kommentatorer’ i TracTrac-teltet, der selv vurderede og kommenterede på løbernes dispositioner, vejvalg og stillinger. Tilskuernes reaktioner viste med tydelighed, at det er et tiltag, der fænger hos orienteringsløbere, og DR-Sportens interesse og indslag i fjernsynet søndag aften indikerede også, at denne formidling af orienteringsløb måske kan hjælpe til med at åbne den tunge dør til medierne.

System og koncept skal naturligvis udvikles og raffineres, men det lader til at LIVE-tracking kan være med til at gøre orientering sjovere og mere spændende at se på både for orienteringsløbere og for folk uden for sporten. Opmærksomme tilskuere på stævnepladsen og hjemme ved computeren vil have opdaget, at der i trackingen i perioder var parallelforskydninger af nogle løberes positioner. Dette skyldes ifølge Jesper Grooss fra TracTrac, at signaler fra satellitterne afbøjes eller reflekteres inden de opfanges af GPS-enhederne, og det er derfor ikke umiddelbart noget der kan korrigeres i softwaren. TracTrac arbejder videre med, hvad der kan gøres for at undgå disse forskydninger.

Trackingen kan indtil videre genses på www.tractrac.dk under menupunktet ’LIVE’.

TV-indslaget kan genses på www.dr.dk/sporten/ (Klik på ´se seneste´ under Sportnyt. Vælg søndag den 20/3 kl. 21 og sæt kryds nederst i ´ny teknik i orienteringsløb´.)