Skip to main content

De bedste orienteringsløbere bliver testet

| Administrator | Nyheder 2002

Den 10. december mødte forbundets sportschef, landstræner og ernæringskontakt med Team Danmarks konsulent, testleder, diætist og fysioterapeut i den såkaldte Ekspertgruppe for bl.a. at diskutere fremtidig testning af eliteorienteringsløberne i Danmark. Pr

Den 10. december mødte forbundets sportschef, landstræner og ernæringskontakt med Team Danmarks konsulent, testleder, diætist og fysioterapeut i den såkaldte Ekspertgruppe for bl.a. at diskutere fremtidig testning af eliteorienteringsløberne i Danmark. Protokoller for idrætsspecifikke fysiske laboratorietester, screening af ernæringsstatus, og fysioterapeutisk screening af blev drøftet. Protokollerne kan ses på Eliteudvalgets hjemmeside i nær fremtid.
 
Endvidere blev DOF's eksemplariske ernæringspolitik med skriftlig materiale, samt Team Danmarks idrætsmedicinsk tjeneste (IMT) for DOF yderligere finpudset.
 
Formålet med testene er primært at finde stærke og svage sider hos løberne for at kunne optimere træningen og dermed sikre en kontinuerlig udvikling. Sekundære mål er at samle data til forskning.
 

Idrætsspecifikke fysiske laboratorietester


Testningen er allerede kommet i gang - de første løbere blev testet tirsdag den 17. dec. på
testcentret i Odense. Elite- og U25-løberne bliver testet på den sædvanlige løbebåndstest for løbeevne, men som noget nyt udføres spændende hoptester, der ikke tidligere udført af orienteringsløbere.
Junioreliten gennemfører et reduceret testprogram.
Løbebåndstestene fortæller noget om løbernes "kondition", og hoptesterne fortæller noget om løberens muskelstyrke, spændstighed, samt muskeludholdenhed.
Testene gentages til foråret før konkurrencesæsonen for at følge op på udviklingen.
 

Screening af ernæringsstatus


I løbet af  vinteren bliver der også screenet for ernæringsstatus - med andre ord hvordan spiser  Elite- og U25-løberne. Et alsidigt testprogram udføres for at finde frem til, om eliteløberne spiser fornuftigt i forhold til den ekstreme fysiske belastning, som hård træning medfører.
Testene følges op i konkurrencesæsonen.
 

Fysioterapeutisk screening


Fysioterapeutiske screening fgennemføres dels for at hjælpe løbere med akutte skader, men primært for at forhindre skader. Formålet er, at løbere selv skal kunne arbejde for at forebygge skader efter fysioterapeutens råd. Elite- og U25-løbere bliver screenet af Team Danmarks fysioterapeuter i løbet af vintertræningssæsonen.
 
Team Danmark financierer testene for landsholdgrupperne.

Jari Ikäheimonen, landstræner